Uitstapjes en Overige Activiteiten


Maaseik


image003


16.06.2012
GK Silvatica Bilzen bezocht de exclusieve tentoonstelling “De gouden eeuw van China” in Maaseik.


Omdat het GK Silvatica de sociale en vriendschappelijke contacten tussen de leden erg belangrijk vindt, organiseert het koor, naast haar wekelijkse repetities, ook een jaarlijkse koor-uitstap. Dit jaar ging de trip naar Maaseik en Aldeneik met als hoogtepunten een bezoek aan de exclusieve tentoonstelling “ de gouden eeuw van China” en het opluisteren van de mis in het kerkje van Aldeneik.

De dag begon met een rondrit met het toeristisch treintje “de Sajelaer” langs de legenderoute onder leiding van een plaatselijke gids. Dit bracht ons vooral in de onmiddellijke omgeving van Maaseik en de markt.

Natuurlijk kon die dag de kennismaking met de plaatselijke horeca niet ontbreken.

In de namiddag werden we dan opgewacht door een gids van de exclusieve China-tentoonstelling. Na een uitgebreide inleiding over de Tang-dynastie (618-907 na Christus) konden we de eigenlijke ten-toonstelling bezoeken met audiofoons.

De Tang-dynastie staat gekend voor zijn enorme rijkdom, deze periode wordt niet voor niets bestempeld als “De gouden eeuw”. Een belangrijk element die aan de basis ligt van de grote rijkdom is de bloei van de Zijderoute, oorspronkelijk opgestart in de Han-dynastie. Dankzij de Zijderoute kwam de oosterse cultuur in contact met de westerse cultuur en konden goede en welvarende handelscontacten uitgebouwd worden.

De weerspiegeling van de enorme welvaart kan men ook terugvinden in de rijke materiële cul-tuur van de wereldstad Chang’an. In de tentoonstelling stap je zelf Chang’an binnen en ontdek je de verschillende aspecten van de cultuur van haar inwoners. Het zijn de inwoners zelf die je zullen begeleiden tijdens je citytrip. Ze gunnen je een blik op de religie, handel, sport, depositie van de vrouw enz.

Het was een interessante tentoonstelling waarbij we via de audiofoons, met teksten gesproken door Leah Thijs en Stany Crets, de nodige bijkomende info meekregen.

Rond 18 u trok Silvatica richting Aldeneik om er de mis op te luisteren.

Het kerkje van Aldeneik bestaat voor een deel uit Maaslandse-Romaanse stijl en voor een ander deel in gotische stijl.

Het indrukwekkende vierkante westerblok in kalksteen (begin 12de eeuw en in 1875-90 ingrijpend gerestaureerd), ook voorkerk of narthex genoemd, is kenmerkend voor de Maaslandse romaanse stijl. Gotische toren (herbouwd in 1875) met in de muur oude grafstenen ingemetseld. Romaans kerkschip in Maastrichtse mergelsteen (tweede helft 12de eeuw), afgedekt met een eikenhouten zoldering. De lagere zijbeuken werden op de oude fundaties terug opgebouwd (1855). Het vroeggotische koor in mergelsteen (einde 13de eeuw) wordt harmonisch in het romaanse deel opgenomen.

Tijdens de misuitvoering raakten vooral het indrukwekkende “Tebe Poem” van Botniansky de harten van de bezoekers. Botniansky was een Russisch componist, geboren in Oekraïne, uit het tweede deel van de 18-de eeuw.

Eveneens het prachtige “Gloria a te Cristo Gesu”, dat speciaal voor Bocelli werd gecomponeerd door de priester Jean-Paul Lécot uit Lourdes, maakten enorme indruk op de aanwezigen.

Het was een leerrijke en aangename dag die verliep in een gezellige sfeer.

Blij dat we erbij konden zijn.

Straatsburg


SILVATICA, het gemengd koor uit Bilzen, te gast in het Europees Parlement in Straatsburg.

 
BILZEN – Woensdag 16 en donderdag 17 november 2011 waren de “Vrienden van Silvatica” – het gemengd koor van Bilzen – te gast in de Elzas. Op uitnodiging van Europees Parlementslid Frieda Brepoels, werd er o.a. een bezoek gebracht aan het Europees Parlement.

31 vrienden van het Gemengd Koor Silvatica uit Bilzen brachten een bezoek aan de Elzas.

De eerste dag - woensdag 16 november – ging het richting Colmar, een rit van 500 km. Colmar is de hoofdstad van de Elzasser wijn en biedt de intimiteit van een gemiddelde stad, gepaard met een opmerkelijk rijk patrimonium en esthetische harmonie. Silvatica maakte er een stadswandeling die hen onder andere bracht in het zogenaamde “Kleine Venetië”. In de oude stad waant men zich bij elke oogopslag te midden van een levensgrote prentkaart. De gekleurde en opvallend goed bewaarde vakwerkhuizen vormen een overgrote meerderheid. 

Donderdag 17 november was het absolute hoogtepunt van deze tweedaagse met het bezoek aan het Europees Parlement dat deze week een plenaire vergadering hield. Frieda verwelkomde Silvatica en gaf hen een ruime blik achter de schermen van het parlement. Het bezoek kon niet op een beter moment vallen. Door de Eurocrisis staat Europa meer dan ooit in de belangstelling. Het was dan ook bijzonder interessant voor Silvatica om de plenaire stemmingen van op de bezoekerstribune bij te kunnen wonen. Bij monde van hun voorzitter dankte Silvatica van harte mevr. Brepoels voor de uitnodiging en de boeiende en leerrijke toelichting. De leden van Silvatica hebben ervan genoten en waarderen ten zeerste het werk van Frieda en haar collega's in het Europees Parlement. Inderdaad, Europa werd zo wat dichter bij de burger gebracht.

Nadien werd nog flink nagepraat tijdens een stevige wandeling door het prachtige Straatsburg.

Omdat de stad zoveel mooie plaatsen te bieden heeft, moet men op voorhand een keuze maken. Vertrekkend van op de Place de la République met zijn indrukwekkende monumenten, het universiteitsgebouw en de centrale Post, bracht Silvatica uiteraard een bezoek aan “Petite France” en de prachtige kathedraal.

De historische stadskern Grande Île, tussen de twee armen van de kronkelende rivier de Ill, een zijrivier van de Rijn, is goed bewaard gebleven en in 1988 door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. De romaansgotische Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Straatsburg, gebouwd tussen 1176 en 1439, en in 1547 voorzien van haar beroemd astronomisch uurwerk, is het bekendste kenmerk van de stad. Het plein voor de kathedraal staat als beeldschoon bekend. 

Moe maar voldaan is iedereen donderdagavond terug thuis gekomen. Het was een fantastische, zeer geslaagde en leerrijke uitstap. Silvatica heeft er echt van genoten.

Frieda - Group Bilzen - 17-11-11 007Quiz 2011


quiz 2011De top uit de Vlaamse quizwereld aanwezig op de tweede Silvaticaquiz van RACING DENK

BILZEN – Afgelopen vrijdag 28 oktober kwamen, uit gans Vlaanderen, 230 quizers naar GSM Munsterbilzen, om er deel te nemen aan de Tweede Silvati-caqui-ze van de gerenommeerde quizploeg Racing Denk. De gedoodverfde favoriet CLOCKWORK uit Leuven won het uiteindelijk van het duo NGMB en BONNE CUVEE.


Na het succes van vorig jaar, en de daarbij opgebouwde reputatie, was de interesse van de quizwereld om deel te nemen aan deze tweede quiz van RACING DENK verzekerd: 46 ploegen van 5 personen schreven zich in.

De opstellers van de quiz hadden de moeilijke opdracht om zowel de talrijke gelegenheidsploegen als het kruim van kwissend Vlaanderen een leuke en uitdagende avond te bezorgen. De hele Limburgse quizgemeenschap was namelijk aanwezig, aangevuld met regelrechte kleppers uit de bovenste regionen van de Vlaamse quizranking met twee top-vijf ploegen en meerdere top-vijftien ploegen uit Vlaanderen.

Het was vooraf al duidelijk dat deze laatsten zouden strijden voor de winst. Uiteindelijk zouden zeven ploegen op een zakdoek eindigen. De gedoodverfde favoriet, Clockwork uit Leuven, won met twee punten voorsprong op het duo NGMB en Bonne Cuvée. Daarachter strandde het viertal Aleydis, Bende Eikels, Noojt Kontent (de eerste Limburgse ploeg) en Quiztal Arena.

Van de 46 deelnemende ploegen slaagden er maar vier niet in om de helft te halen. Dit betekent dat de opstellers van Racing Denk in hun opzet geslaagd zijn. De gemiddelde score bedroeg zo'n 70%, wat een extra bewijs is van het haalbare niveau.

De quizers waren zeer te vinden over de originele samenstelling van de quiz: een knappe prestatie van RACING DENK.

Het koor Silvatica uit Bilzen (www.silvatica.be) zorgde voor de logistiek ondersteuning.

Quiz 2013

20131115 205719


Racing Denk, de gereputeerde quizploeg uit Bilzen, organiseerde haar 4-de Silvaticaquiz.

40 ploegen, 200 quizers, daagden vrijdag 15/11/2013 op in zaal St-Amandus in Kleine-Spouwen.

20131115 205832
20131115 205942
20131115 205850

Onder hen heel wat ploegen met een hoge ranking: Bonne Cuvéé, Noojt Kontent, Calabria, Moordgat, Pelter Skelter, Plantrekkers, Vier Wijzen, Plus Mien, Moedige Missers, God’s machine en Hubertus.

De logistiek was in handen van het gemengd Koor Silvatica. 
Het inhoudelijke was in handen van Racing Denk.
Aart en zijn vrienden van Racing Denk hebben weer hun best gedaan, het was opnieuw “Aart”-smoeilijk. Een zeer leuke quiz, met diverse linken en onverwachte hints.
De 200 deelnemers waren van een zeer hoog niveau, Vlaanderen is duidelijke een regio met heel wat kennis in huis. Hoe ongelofelijk groot is de algemene kennis bij al die vrouwen en mannen. 

“Hasseltse Connectie” haalden het voor Pelter Skelter, Hyperthymesiacs, Quiztal Arena en de Plantrekkers. Prijzen waren er voor de top 15 en de plaatsen 20, 25, 30, 35 en 40.
Ook de ploegen die niet in de prijzen vielen, hadden een leuke gezellige avond en hadden zich goed geamuseerd. 
Meer nog, de vrienden van Racing Denk en de helpers van Silvatica vonden het erg plezierig en ontspannend. 

De koorleden van Silvatica kijken al uit naar de 5de Silvaticaquiz in 2014.
Maar, zoals we reeds eerder aangaven, zonder de kennis, steun en hulp van de vrienden van Racing Denk lukt ons dit nooit. 
Gerard17/11/2013Quiz 2014


Geesten op de 5e Silvatica Quiz van Racing Denk?

IMG 3066 2

Een lustrum. De vijfde keer alweer organiseert Racing Denk de Silvatica Quiz.
Er staat de meer dan tweehonderd deelnemers een griezelig spannende avond te wachten.
Vrijdag 31/10/2014 in zaal St-Amandus in Kleine-Spouwen. 

Het Gemengd Koor Silvatica is met twintig leden actief voor de catering. 
Zelfs de dirigent doet vanavond iets anders dan dirigeren. 

In vele vragenronden moet menig deelnemer behoorlijk zweten om het antwoord te vinden.
Soms krijgen ze zelfs drie vragen voor de prijs van een.
Een hard werkende jury, sneller dan z'n eigen schaduw, presenteert regelmatig de tussenstanden.

Silvatica Quiz 2014 02 IMG 3071 Silvatica Quiz 2014 04 IMG 3068 IMG 3093 IMG 3101 2 IMG 3081 2

Winnaar van deze Quiz op Halloweensavond is NVC.
Een groep quizzers die eigenlijk 6 personen telt.
Zij hebben de geesten afgeweerd en gaan als winnaar in dit Keltische nieuwjaar naar huis.

Arnold


Bovenstaand artikel vind je ook in het Belang van Limburg 
Helaas hebben ze er daar wel een spelfout in gemaakt ;-)

Silvatica Quiz 2014 01 IMG 3067 2

First Post

This is your first blog entry. What are you waiting for? Replace this text with some of your own and start blogging!

Uitstap Cochem 2017


silvatica 01
silvatica 08
silvatica-23 12.38.56
silvatica-23 11.53.18
silvatica 04
silvatica-23 11.47.16
silvatica-23 12.11.36
silvatica 02
silvatica-23 12.23.31
silvatica-21 14.51.54
silvatica-23 12.01.26
silvatica 10
silvatica 03
silvatica-23 12.26.15
silvatica-23 11.50.48
silvatica-21 15.18.00
silvatica 07
silvatica-23 12.10.54
silvatica 04
silvatica-21 18.00.52
silvatica-23 14.32.36
silvatica-23 11.53.46
silvatica-23 12.06.47
silvatica-23 12.06.39
silvatica 03
silvatica 01
silvatica-23 14.31.57
silvatica-23 12.26.04
silvatica-23 14.31.14
silvatica-21 15.16.45
silvatica-21 14.52.03
silvatica-21 14.51.50
silvatica-21 15.18.41
silvatica-23 12.38.39
silvatica-23 12.24.28
silvatica 05
silvatica-23 12.23.21
silvatica-21 13.12.51
silvatica 06
silvatica 09
silvatica 08
silvatica 06
silvatica-23 12.27.20
silvatica 05
silvatica 07
silvatica 02

Quiz 2012

overzicht
helpers quiz
helpers garcons


Racing Denk organiseert derde Silvaticaquiz – 9 november 2012

Racing Denk, de quizploeg met naam en faam uit Bilzen, organiseerde in het voorjaar van 2012 een quiz ten voordele van “Kom op tegen kanker”. Silvatica zou dit jaar even moeten passen.

Midden 2012 deed Aart Engelen – zoon van Lea Maurissen en quizkapitein van Racing Denk – het voorstel om alsnog in het najaar de 3de Silvaticaquiz te organiseren. Het inhoudelijke van de organisatie lag in handen van Racing Denk, het logistieke bij Silvatica. En niet te vergeten, de opbrengst kwam ook ten goede van Silvatica. Bedankt Racing Denk.

St-Amandus in Kleine-Spouwen was op 9 november 2012 the place to be. De zaal is beter uitgerust dan om het even welke zaal in Bilzen-centrum. Wat was het een plezier om er voor de logistieke ondersteuning te zorgen.

Vanuit Silvatica hadden we gezorgd voor 14 helpers, Racing Denk was er met 8 personen. Er kwamen 36 ploegen opdagen. Ook enkele nieuwe ploegen die voor de eerste keer meededen aan een quiz.

Geïnspireerd door de VRT-reeks “Quiz me quick”?

Heel wat kinderen van leden van Silvatica tekenden ook present, zij vinden quizzen leuk en zitten blijkbaar ook in de leeftijdscategorie van de meeste quizers, zo tussen de 35 en 45.

Aart en zijn vrienden hadden weer hun best gedaan, het was als vanouds “Aart”-smoeilijk. Maar de quizploegen waren dan ook van zeer hoog niveau. Het is ongelofelijk hoe groot de algemene kennis is bij al die vrouwen en mannen.

En we hadden een winnaar. “Noojt Kontent” haalde het voor “Pelter Skelter” en “San Pitar”.

winnaar

Naast enkele geldprijzen had Racing Denk nog een leuke prijzentafel samengesteld. Prijzen waren er voor de top 10 en de plaatsen 15, 20, 25, 30 en 35.

Het was een leuke quiz. Zelfs de ploegen met weinig of geen ervaring gaven te kennen dat ze zich goed geamuseerd hadden. Ook de helpers van Silvatica vonden het erg plezierig en ontspannend.

Wij danken van harte Lea, Nelly, Alda, Marina, Dymph, Francine, Agnes, Romain, Albert, Lambert, Arnold, Jacques, Maurits, Gerard, Aart en zijn vrienden van Racing Denk voor de hulp.

Silvatica is klaar om in 2013 de 4de Silvaticaquiz te helpen organiseren.

Maar zonder de kennis, steun en hulp van Racing Denk lukt ons dit nooit.

10/11/2012


© Gemengd Koor Silvatica - BILZEN   - 2024