Maaseik


image003


16.06.2012
GK Silvatica Bilzen bezocht de exclusieve tentoonstelling “De gouden eeuw van China” in Maaseik.


Omdat het GK Silvatica de sociale en vriendschappelijke contacten tussen de leden erg belangrijk vindt, organiseert het koor, naast haar wekelijkse repetities, ook een jaarlijkse koor-uitstap. Dit jaar ging de trip naar Maaseik en Aldeneik met als hoogtepunten een bezoek aan de exclusieve tentoonstelling “ de gouden eeuw van China” en het opluisteren van de mis in het kerkje van Aldeneik.

De dag begon met een rondrit met het toeristisch treintje “de Sajelaer” langs de legenderoute onder leiding van een plaatselijke gids. Dit bracht ons vooral in de onmiddellijke omgeving van Maaseik en de markt.

Natuurlijk kon die dag de kennismaking met de plaatselijke horeca niet ontbreken.

In de namiddag werden we dan opgewacht door een gids van de exclusieve China-tentoonstelling. Na een uitgebreide inleiding over de Tang-dynastie (618-907 na Christus) konden we de eigenlijke ten-toonstelling bezoeken met audiofoons.

De Tang-dynastie staat gekend voor zijn enorme rijkdom, deze periode wordt niet voor niets bestempeld als “De gouden eeuw”. Een belangrijk element die aan de basis ligt van de grote rijkdom is de bloei van de Zijderoute, oorspronkelijk opgestart in de Han-dynastie. Dankzij de Zijderoute kwam de oosterse cultuur in contact met de westerse cultuur en konden goede en welvarende handelscontacten uitgebouwd worden.

De weerspiegeling van de enorme welvaart kan men ook terugvinden in de rijke materiële cul-tuur van de wereldstad Chang’an. In de tentoonstelling stap je zelf Chang’an binnen en ontdek je de verschillende aspecten van de cultuur van haar inwoners. Het zijn de inwoners zelf die je zullen begeleiden tijdens je citytrip. Ze gunnen je een blik op de religie, handel, sport, depositie van de vrouw enz.

Het was een interessante tentoonstelling waarbij we via de audiofoons, met teksten gesproken door Leah Thijs en Stany Crets, de nodige bijkomende info meekregen.

Rond 18 u trok Silvatica richting Aldeneik om er de mis op te luisteren.

Het kerkje van Aldeneik bestaat voor een deel uit Maaslandse-Romaanse stijl en voor een ander deel in gotische stijl.

Het indrukwekkende vierkante westerblok in kalksteen (begin 12de eeuw en in 1875-90 ingrijpend gerestaureerd), ook voorkerk of narthex genoemd, is kenmerkend voor de Maaslandse romaanse stijl. Gotische toren (herbouwd in 1875) met in de muur oude grafstenen ingemetseld. Romaans kerkschip in Maastrichtse mergelsteen (tweede helft 12de eeuw), afgedekt met een eikenhouten zoldering. De lagere zijbeuken werden op de oude fundaties terug opgebouwd (1855). Het vroeggotische koor in mergelsteen (einde 13de eeuw) wordt harmonisch in het romaanse deel opgenomen.

Tijdens de misuitvoering raakten vooral het indrukwekkende “Tebe Poem” van Botniansky de harten van de bezoekers. Botniansky was een Russisch componist, geboren in Oekraïne, uit het tweede deel van de 18-de eeuw.

Eveneens het prachtige “Gloria a te Cristo Gesu”, dat speciaal voor Bocelli werd gecomponeerd door de priester Jean-Paul Lécot uit Lourdes, maakten enorme indruk op de aanwezigen.

Het was een leerrijke en aangename dag die verliep in een gezellige sfeer.

Blij dat we erbij konden zijn.

© Gemengd Koor Silvatica - BILZEN   - 2023