Straatsburg


SILVATICA, het gemengd koor uit Bilzen, te gast in het Europees Parlement in Straatsburg.

 
BILZEN – Woensdag 16 en donderdag 17 november 2011 waren de “Vrienden van Silvatica” – het gemengd koor van Bilzen – te gast in de Elzas. Op uitnodiging van Europees Parlementslid Frieda Brepoels, werd er o.a. een bezoek gebracht aan het Europees Parlement.

31 vrienden van het Gemengd Koor Silvatica uit Bilzen brachten een bezoek aan de Elzas.

De eerste dag - woensdag 16 november – ging het richting Colmar, een rit van 500 km. Colmar is de hoofdstad van de Elzasser wijn en biedt de intimiteit van een gemiddelde stad, gepaard met een opmerkelijk rijk patrimonium en esthetische harmonie. Silvatica maakte er een stadswandeling die hen onder andere bracht in het zogenaamde “Kleine Venetië”. In de oude stad waant men zich bij elke oogopslag te midden van een levensgrote prentkaart. De gekleurde en opvallend goed bewaarde vakwerkhuizen vormen een overgrote meerderheid. 

Donderdag 17 november was het absolute hoogtepunt van deze tweedaagse met het bezoek aan het Europees Parlement dat deze week een plenaire vergadering hield. Frieda verwelkomde Silvatica en gaf hen een ruime blik achter de schermen van het parlement. Het bezoek kon niet op een beter moment vallen. Door de Eurocrisis staat Europa meer dan ooit in de belangstelling. Het was dan ook bijzonder interessant voor Silvatica om de plenaire stemmingen van op de bezoekerstribune bij te kunnen wonen. Bij monde van hun voorzitter dankte Silvatica van harte mevr. Brepoels voor de uitnodiging en de boeiende en leerrijke toelichting. De leden van Silvatica hebben ervan genoten en waarderen ten zeerste het werk van Frieda en haar collega's in het Europees Parlement. Inderdaad, Europa werd zo wat dichter bij de burger gebracht.

Nadien werd nog flink nagepraat tijdens een stevige wandeling door het prachtige Straatsburg.

Omdat de stad zoveel mooie plaatsen te bieden heeft, moet men op voorhand een keuze maken. Vertrekkend van op de Place de la République met zijn indrukwekkende monumenten, het universiteitsgebouw en de centrale Post, bracht Silvatica uiteraard een bezoek aan “Petite France” en de prachtige kathedraal.

De historische stadskern Grande Île, tussen de twee armen van de kronkelende rivier de Ill, een zijrivier van de Rijn, is goed bewaard gebleven en in 1988 door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. De romaansgotische Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Straatsburg, gebouwd tussen 1176 en 1439, en in 1547 voorzien van haar beroemd astronomisch uurwerk, is het bekendste kenmerk van de stad. Het plein voor de kathedraal staat als beeldschoon bekend. 

Moe maar voldaan is iedereen donderdagavond terug thuis gekomen. Het was een fantastische, zeer geslaagde en leerrijke uitstap. Silvatica heeft er echt van genoten.

Frieda - Group Bilzen - 17-11-11 007© Gemengd Koor Silvatica - BILZEN   - 2022