Paasconcert 1973


Paasconcert

Op donderdag 26 april  1973 om 20.30 u. treedt het Bilzers gemengd koor op o.l.v. dirigent V. Ten Haaf in de St. Mauritiuskerk van Bilzen.

Het eerste passieconcert van het koor gaat terug tot 1956, jaar van de stichting van het koor, en zonder onderbreking werd dit een jaarlijkse traditie. De veelzijdigheid van het koor wat de muziekgenres betreft, werd in de loop van het voorbije jaar nog sterk opgemerkt door een muziekcocktail in samenwerking met de Lustige Heivinken van Waterschei, Euterpe en de Free Folksound, waar profane volksmuziek van alle tijden ten gehore werd gebracht.

Het passieconcert zal vanzelfsprekend uitsluitend bestaan uit religieuze muziek: een aantal graag gehoorde passiekoren en -koralen vullen het eerste deel van het concert.

Sinds de invoering van de volkstaal in de liturgie zijn zeer vele van de vroegere koralen terug zeer populair geworden: hun volkse oorsprong en hun volkse melodie maken de passietijd stemmingsvol. De meest populaire koralen uit de cantate “Siehe das ist Gottes Lamm” van G.P.Telemann worden opnieuw uitgevoerd. Wij vermelden ook het optreden van sopraan Edith Guypers van Zutendaal en van tenor Emiel Noben van Bilzen. Zij brengen respectievelijk aria’s uit cantates en passies van J.S. Bach en H. Schütz.

Deel II brengt dan de zeer mooie cantate “O Jesu Splendor” van Carolus Hacquart, geschreven voor sopraan, tenor, koor, violen en continuo. Carolus Hacquart werd geboren in Brugge in 1640 en overleed in 1730 in Den Haag waar hij in 1674 zijn “Cantiones Sacrae” liet verschijnen; een bundel geestelijke liederen waartoe ook de cantate “O Jesu Splendor” behoort. De cantate straalt de gelovige geest uit die in de Vlaams Nederlandse baroktijd beleefd werd: levensbevestigend en diep religieus tegelijkertijd. De aria’s van deze  cantate worden eveneens verzorgd door tenor Noben en sopraan Edith Cuypers, laureate van Pro Civitate. De uitvoering stond onder de auspiciën van het cultureel centrum en van het Gemeentekrediet van België waardoor dit concert mogelijk werd.

© Gemengd Koor Silvatica - BILZEN   - 2023