20 jaar Silvatica 1976


1976: 20 jaar gemengd koor te Bilzen

Het volledig 20 jarige leven van een koor weergeven zou onmogelijk zijn, maar toch geven we graag in het kort een schets van wat er in die 20 jaar in Bilzen aan koorleven groeide en bloeide.

Op 8 mei 1956 onder impuls van E.H. Gathy en enkele vrijwilligers werd de eerste stap gezet tot de vorming van het Bilzers Gemengd Koor.

Door een intense wekelijkse oefening zagen we al datzelfde jaar het koor voor het voetlicht treden. Om ook aan de studerenden een kans te geven, ging men over tot de oprichting van een kamerkoor dat ’s zaterdags repeteerde. Aanvankelijk zongen zij hetzelfde repertoire als het groot koor, maar geleidelijk ging men over naar een eigen genre.

Gedurende 15 jaar zwaaide E.H.Gathy de dirigeerstok en beoefende men het klassieke genre.

Na 15 jaar hard werken kwam er een einde aan de kooractiviteiten van E.H.Gathy die tot pastoor te Dilsen werd benoemd. Als afscheidsconcert dirigeerde E.H. Gathy met de hem bekende discretie de Mattheus Passion. Deze uitvoering werd herhaald in de Magdalenakerk te Brussel.

De door E.H.Gathy opgebouwde koortraditie werd na 15 jaar voortgezet door V. Ten Haaf.

In samenwerking met het koor de Oosterster, ook onder leiding van V. Ten Haaf brachten zij o.a. de cantate “Wachtet auf” van Buxtehude. In 1972 zong het Bilzers gemengd koor “Siehe das ist Gottes Lamm” van G.P. Telemann in samenwerking met de jeugdmuziekschool Euterpe o.l.v. E.H. Breemans. Geleidelijk aan gingen zij over tot uitbreiding en aanpassing van hun repertoire. Zo brachten zij spoedig een fijn verzorgde avond met liederen uit de populaire liederenschat van Vlaamse buitenlandse volkskunst, dit in samenwerking met de Heivinken van Waterschei.

Sinds een tweetal jaar wordt de dirigeerstok gezwaaid door de jonge en bekwame dirigent Herman Luts uit Diepenbeek.

Naast de jaarlijkse elf juliviering, het opluisteren van de mis op hoogdagen, het jaarlijks concert en het verzorgen van kerstvieringen voor de zieken te St.Truiden en te Munsterbilzen mogen we dit jaar nog meer verwachten van het Bilzers gemengd koor.

Op 9 april te Dilsen en op 11 april te Bilzen telkens te 20u. bracht het Bilzers gemengd koor, in samenwerking met het huidige koor van hun stichter dirigent E.H. Gathy, een passieconcert. Ter gelegenheid van hun 20-jarig bestaan verzorgt het B.g.k. op 25 april zijn derde radiomis. Dit is een vierstemmige mis nl. “Quatitoni van Da Vittoria” die op paasdag te Bilzen en in november 1986 te Mechelen in de St. Romboutskathedraal zal gezongen worden. Aan de hand van dit alles zien we dat er in Bilzen hard gewerkt wordt om het koorleven hoog te houden. Dit resultaat zou niet bereikt kunnen worden zonder de gezamenlijke inzet van koorleden en bestuur. Dit laatste is samengesteld als volgt: voorzitster Treunen G.; secretaresse J. Raets; schatbewaarder N. Coelmont; bestuursleden  V. Cox en J. Ledent.

Langs deze weg om wil het Bilzers gemengd koor ook even een oproep doen tot al zijn oud-leden om samen een gezellige avond door te brengen. Dus oud-leden geef even een seintje aan G. Treunen, (Kapelstraat 34, Bilzen) indien u interesse hebt voor deze avond. Zangliefhebbers zijn welkom elke dinsdag van 20 tot 22 u. in de Pabilolokalen te Bilzen. Kapelstraat 34, Bilzen, indien U interesse hebt voor deze avond. 

Zangliefhebbers zijn welkom elke dinsdag van 20 tot 22 uur in de Pabilolokalen te Bilzen.  



SilvaticaHistoriek.docArtikel5
(Krantenartikel)

© Gemengd Koor Silvatica - BILZEN   - 2023