Dom Keulen

Silvatica en Aveland in de Dom van Keulen – 12 mei 2013Silvatica en Aveland in de Dom van Keulen – 12 mei 2013

Het moet december 2012 geweest zijn dat we de vraag van Aveland kregen om op 12 mei 2013 mee te gaan zingen in de Dom van Keulen. We zouden er de mis van Gounod gaan zingen, en Silvatica had dit eerder ook op het repertoire staan.Er werden enkele afspraken gemaakt. De respectievelijke dirigenten Frederik Verhooghe en Milena Draganova bespraken het muzikale, de besturen bekeken de organiserende en logistieke kant van de samenwerking.

Na een grondige voorbereiding in eigen midden met onze Milena Draganova en drie gezamenlijke repetities, onder leiding van Frederik Verhooghe van Aveland, waren de 60 koorleden er klaar voor. In de voorafgaande maanden waren nog vijf nieuwe leden toegetreden tot Silvatica, ze zouden in Keulen hun eerste uitvoering met Silvatica meemaken. 

Zondagochtend 12 mei 2013, om 6.30 u vertrokken we met 70 personen richting Keulen. Het was opvallend stil in de bus. Was het de spanning, de concentratie of gewoon het vroege uur?

Ruim op tijd arriveerden we aan de Dom. De koorleden hadden de gelegenheid om in te zingen, de meegereisde partners dronken een koffietje bij Café Reichard, recht tegenover De Dom.

Klokslag 10 u begon de dienst met een kleine optocht door de Dom van de twaalf misdienaren, in het klassieke rood en wit gekleed, gevolgd door de jonge vrouwelijke cantor met prachtig engelenhaar, de lector, de ceremoniemeester en de drie “monseigneurs”. Vooraf hadden de diverse “Suisses”, in een sobere maar aangepaste kledij, voor de rust gezorgd en de toeristen reeds van de gelovigen gescheiden.

Het was een klassieke mis, met veel wierook en veel zang. Naast het koor van Aveland en Silvatica, onder leiding van Frederik Verhooghe, was er de engelenzang van de cantor, maar ook het volk zong goed mee.

Het programma van Silvatica en Aveland bevatte:

- uit de Mis nr. 7 van Ch. Gounod: Kyrie, Gloria, O Salutaris Hostia, Sanctus en Agnus Dei
- het Credo in het Latijn, enkel gezongen door de mannen
- Ave Verum Corpus van E. Elgar

Tijdens deze mis werden we deskundig begeleid door de Duitse organist Winfried Bönig.

Op bepaalde momenten kregen de twaalf misdienaars ook een prominente rol waardoor het speciale karakter, het ceremoniële en het traditionele van deze misviering, nog werden benadrukt. 

Het was jaren geleden dat we nog in een kerk op onze knieën hebben gezeten.

Voor allen die het niet live hebben meegemaakt was er de mogelijkheid om de mis te volgen op het internet via www.domradio.de. Ondertussen heeft Arnold, één van onze bestuursleden, de mis gedownload en kan men de prachtige gezangen in beeld en klank ook volgen op de website van Silvatica. 

Aan dirigent en koorleden, proficiat, het was een puike uitvoering, zeer mooi gezongen.

De mis van Gounod is op zich al een prachtige mis, maar met deze uitvoering, ongelooflijk mooi. En het Ave Verum, het doet me iets, het raakt me en ik merk het aan de mensen rondom mij, het raakt hen evenzeer. 

Een aantal Keulenaren hebben na afloop het koor van harte gefeliciteerd met hun prestatie. 

Na de mis was er vrije tijd: kuieren door de Altstadt, een kleinigheid eten, een museumbezoek, een terrasje doen, een tochtje op de Rijn, … . Het kon allemaal.

Rond 18.15 waren we terug in Bilzen/Hoeselt. Het was vandaag immers ook moederkesdag. 

Aan alle moederkes een leuke dag verder en we kijken met z’n allen uit naar onze volgende uitvoering.  

2013.05.13 Gerard 


© Gemengd Koor Silvatica - BILZEN   - 2022